Durerea de umăr poate să afecteze persoane de toate vârstele, indiferent dacă sunt active sau duc un stil de viață sedentar. Fie că acest tip de durere este cauzat de accidentări, postură proastă, suprasolicitare sau afecțiuni medicale subiacente, poate interfera cu activitățile zilnice și poate diminua calitatea vieții.
Chiar dacă îți petreci majoritatea timpului la birou sau la antrenamente, este important să înțelegi care sunt măsurile eficiente pentru a preveni durerile de umăr. Atenuarea disconfortului în această zonă se poate face prin ajustări ale stilului de viață, însă cea mai importantă este identificarea cauzelor sale de apariție.
Care este anatomia umărului
Umărul este o articulație complexă care permite o gamă largă de mișcări. Anatomia umărului cuprinde oase, mușchi, tendoane și ligamente care oferă atât flexibilitate, cât și stabilitate. Humerusul prin partea lui superioară se articulează cu suprafața articulară a omoplatului (cavitatea glenoidiană), iar clavicula se articulează la rândul ei cu un proces osos lateral al omoplatului denumit acromion. Împreună, formează complexul articular al umărului.
Articulația este înconjurată de o capsulă articulară groasă, care împreună cu ligamentele si structurile osoase, asigura o stabilitate statică a articulației umărului. Stabilizatorii dinamici, sunt aceia care prin acțiunea lor (contracția musculară) asigură centrarea capului humeral în cavitatea glenoidiană a scapulei. Dintre cei mai importanți, cu o patologie implicată foarte vastă, enumerăm mușchii coafei rotatorii: m. supraspinos, m. infraspinos, m. rotund mic și m. subscapular. Rolul lor este esențial în stabilizarea articulației și reglarea fină a acțiunilor complexe.
Ligamentele oferă o stabilitate suplimentară, menținând raportul corect dintre structurile osoase, în timp ce bursele (care sunt asemenea unor cavități subțiri cu un strat fin de lichid) asigură translația structurilor mobile – precum ligamentele – pe structurile osoase.
Durere de umăr – Cauze
Există foarte multe cauze care pot conduce la dureri de umăr, uneori chiar severe. Este esențial ca o persoană care se confruntă cu disconfort sau durere să apeleze la un specialist pentru a depista cauzele și pentru a urma un tratament.
Suprasolicitarea umărului
Mișcările repetitive sau activitatea fizică intensă pot să cauzeze prin microtraumatisme adevărate leziuni. Tabloul clinic este cu atât mai pronunțat cu cât traumatismul este mai sever, ajungându-se uneori la luxații ale umărului. Acestea apar atunci când capul humeral își pierde raporturile normale în cadrul articulației datorită forței de intensitate mare care acționează (în timpul sporturilor de contact, accidente) rămânând într-o poziție anormală, neanatomică, însoțit de durere acută și mobilitate limitată.
Mișcările frecvente deasupra capului, cum ar fi cele efectuate de jucătorii de tenis, de halterofili sau înotători, precum și activitățile legate de muncă, cum ar fi pictura sau lucrările de construcție, pot tensiona ligamentele și mușchii din jur, făcând articulația mai vulnerabilă la luxații. Persoanele cu hipermobilitate, hiperlaxitate ligamentară sau cu antecedente de luxații sunt expuse unui risc mai mare.
Artroza umărului
Artroza umărului sau osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care poate să ducă la disconfort, mobilitate redusă și scăderea calității vieții. Spre deosebire de formele inflamatorii de artrită, artroza provine în principal din uzura cartilajului articular de-a lungul timpului. Pe măsură ce cartilajul se erodează, face ca osul subcondral, cel care în mod normal este acoperit de cartilaj, să devină expus și să intre în contact direct cu alte structuri osoase din articulație, provocând durere, rigiditate și dezvoltarea unor excrescențe osoase numite osteofite. Cu timpul, spațiul articular se reduce tot mai mult până la dispariție în cazul artrozelor avansate, formându-se și zone cu structură modificata în interiorul osului, denumite geode. Simptomele comune ale artrozei umărului includ durere în timpul mișcării, mobilitate scăzută și cracmente la mobilizare.
Bursita umărului
Bursita este o afecțiune caracterizată de inflamarea burselor. Bursele sunt alcătuite dintr-un țesut conjunctiv organizat sub forma unei membrane, care conțin la interior (asemenea unui săculeț) un spațiu cu o mică cantitate de lichid sinovial. Rolul acestora este de a facilita alunecarea între tendoane, ligamente, piele, muschi și os sau de a amortiza șocurile. Cel mai frecvent apar secundar sindromului de impingement.
Simptomele bursitei includ durere la nivel local, sensibilitate și creșterea de volum în jurul articulației afectate. Acestea pot să se intensifice în timpul mișcării sau când apare presiune în zonă.
În unele cazuri, articulația poate să se înroșească și să devină caldă la atingere. Umerii se numără printre cele mai frecvente zone ale corpului afectate de bursită.
Tendinita umărului
Tendinita umărului este o inflamație a coafei rotatorilor (manșeta rotatorilor) sau a tendonului bicepsului. Afecțiunea poate cauza inflamație ușoară până la inflamație severă cu sindrom dureros. Când tendonul din zonă devine inflamat și îngroșat, poate apărea tendinita cronică. Simptomele tendinitei umărului pot include incapacitatea de a ține brațul în anumite poziții și durere sau sensibilitate la nivel local. În cursul examenului clinic al medicului specialist ortoped, cu ajutorul diferitor manevre specifice, va examina funcția și integritatea tuturor tendoanelor componente.
Diverse fracturi
Durerile de umăr apar și atunci când se produce o fractură. Fracturile de umăr pot fi nedeplasate (când oasele rămân în poziția corectă) sau deplasate (se pierde raportul normal anatomic între fragmentele fracturate). Fracturile nedeplasate sunt cele mai frecvente și reprezintă aproximativ 80% dintre fracturile de umăr.
Fracturile de umăr se clasifică în:
- fracturi de humerus;
- fracturi ale omoplatului;
- fracturi de claviculă;
- fracturi cavității glenoide;
- fracturi ale acromionului: Acromionul este o parte a scapulei care formează cel mai înalt punct al umărului. Fracturile de acest tip pot fi asociate cu luxații și sunt adesea rezultatul căderilor sau impactului direct.
Infecții la nivelul umărului
Infecțiile la nivelul articulației umărului sunt foarte rare. În cazurile în care acestea totuși apar, bacteriile responsabile cele mai frecvente sunt Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis și Propionibacterium acnes.
Factorii de risc în ceea ce privește durerea de umăr
Factorii de risc asociați cu apariția durerii de umăr includ:
- vârsta: procesul de înaintare în vârstă crește riscul de durere de umăr și afecțiuni asociate, cum ar fi artrita și degenerarea tendoanelor;
- suprasolicitarea umărului și mișcări repetitive, de obicei prezente la sportivi;
- postura incorectă poate duce la dezechilibre musculare si disconfort în zona umerilor – sunt expuse majoritatea persoanelor care își desfășoară munca la birou;
- slăbiciune musculară și dezechilibre: slăbiciunea anumitor mușchi ai umerilor și dezechilibrele dintre grupurile musculare pot duce la o aliniere necorespunzătoare cu un risc crescut de apariție a durerii;
- lipsa flexibilității: flexibilitatea limitată a articulației umărului poate duce la efort suplimentar prin compensarea pierderii amplitudinii mișcării umărului cu alte articulații , atunci când se efectuează anumite mișcări, ceea ce cauzează durere;
- traumă sau leziuni traumatice: o leziune anterioară a umărului, cum ar fi luxația sau fractura, poate crește probabilitatea de durere și instabilitate;
- fumatul, obezitatea și un stil de viață sedentar pot contribui la inflamație și la scăderea fluxului sanguin, crescând riscul de durere la umăr;
- factori ocupaționali: locurile de muncă care necesită mișcări repetitive ale umărului, ridicări sau perioade prelungite de muncă cu mâinile deasupra capului pot contribui la durerea de umăr;
- sport și activități fizice: participarea la sporturi care implică aruncări frecvente, înot sau ridicare de greutăți pot suprasolicitamușchii și tendoanele umerilor;
- genetica: anumiți factori genetici pot face un individ mai susceptibil la afecțiuni precum artrita și instabilitatea articulațiilor;
- afecțiuni precum diabetul, tulburările tiroidiene și bolile autoimune pot afecta sănătatea articulațiilor și pot contribui la durerea de umăr;
- compresia nervoasă sau iritația la nivelul gâtului sau partea superioară a spatelui poate duce la durere la nivelul umărului;
- stresul și tensiunea emoțională pot duce la rigiditate musculară;
- patologii ale coafei rotatorii: rupturile sau inflamarea tendoanelor coafei rotatorilor pot provoca durere și mobilitate redusă a umerilor.
Cum se manifestă durerea de umăr
Durerea de umăr poate să fie prezentă sub diferite forme, în funcție de severitatea afecțiunii sau de cauza acesteia:
- durere care variază în intensitate, care poate sau nu să fie prezentă în timpul repausului și care se intensifică în timpul unei activități solicitante;
- durere care iradiază în josul brațului tău, uneori până la mână;
- rigiditate;
- creșterea de volum sau edem (acumulare de lichid);
- mobilitate redusă;
- pierderea mobilității;
- senzație de pocnire, cracmente, trosnituri.
Când trebuie să te adresezi unui doctor în cazul durerii de umăr
Problemele de la nivel umărului pot să se agraveze rapid, deoarece aceasta este o zonă a corpului implicată în foarte multe activități și mișcări. Se recomandă să apelezi la sprijinul unui medic ortoped atunci când te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome:
- durere;
- umflătură;
- incapacitatea de a mișca umărul;
- spasme musculare;
- amorțeală sau furnicături;
- slăbiciune la umăr sau la braț;
- rigiditatea umărului;
- durerea de umăr nu dispare după odihnă;
- durerea este prezentă și noaptea;
- durerea este prezentă și în timpul repausului;
- durerea se intensifică odată cu mișcarea.
Durerea de umăr: Diagnostic
Durerea de umăr poate să provină din multiple cauze – care pot fi identificate numai de un medic ortoped, în urma examinărilor amănunțite. Pentru diagnosticarea afecțiunii, specialistul apelează de obicei la:
- istoric medical complet;
- examinare fizică;
- RMN;
- CT;
- EMG;
- artrogramă;
- artroscopie.
Tratament pentru durere de umăr
Pentru a recurge la un tratament eficient pentru durerea de umăr este esențial ca medicul ortoped să obțină toate informațiile necesare pentru a stabili diagnosticul corect.
Tratamentele simptomatice sunt cele pe care pacientul le urmează acasă, adresându-se doar durerii și disconfortului prin diferite metode farmaceutice/fizice, însă acestea vizează doar ameliorarea simptomelor pe moment și nu tratează cauza. Astfel, durerea devine recurentă și afecțiunea se poate agrava.
Analgezice/calmante
Analgezicele fără prescriere medicală sunt eficiente pentru calmarea durerii, însă doar pentru o perioadă scurtă de timp, până când ajungi la un specialist. Cu toate acestea, perioada de administrare a calmantelor nu ar trebui să depășească două săptămâni.
Comprese reci sau calde
Compresele reci sunt recomandate dacă umărul a fost afectat de o leziune minoră sau dacă este umflat și cald la atingere. Pungile cu gheață nu trebuie menținute pe zona rănită mai mult de 20 de minute. Gheața nu se va aplica niciodată direct pe piele, ci prin intermediul unui material textil spre exemplu. Pe de altă parte, dacă mușchii sunt încordați și dureroși, se recomandă aplicarea de comprese calde.
Exerciții de postură
Postura incorectă este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de umăr. În funcție de mediul în care îți desfășori activitatea, este esențial să faci exerciții specifice de stretching, iar dacă faci mișcări repetitive trebuie să iei pauze cât mai dese.
De asemenea, este important să încerci să dormi în poziții cât mai confortabile, care să nu ducă la rigiditate musculară sau articulară. În cazul în care desfășori muncă de birou, la fiecare oră trebuie să te ridici și să îți miști membrele pentru a evita problemele posturale mai grave.
Recuperare medicală
Recuperarea medicală este un proces personalizat, recomandat pacienților care au suferit afecțiuni la nivelul umărului și nu numai. Recuperarea medicală este o subspecialitate a ortopediei, care include tratamente conservatoare precum kinetoterapia, fizioterapia și infiltrațiile articulare.
Intervenții chirurgicale
În cazurile mai grave, repausul, kinetoterapia sau alte metode non-invazive de tratament nu sunt suficiente. Medicii recomandă în aceste situații chirurgia umărului – care include soluții și proceduri chirurgicale avansate pentru tratarea leziunilor și afecțiunilor sportive, precum și a celor traumatice și degenerative.
Cum să previi durerea de umăr
Dacă accidentele nu pot să fie prevenite, unele afecțiuni ale umărului pot fi evitate prin integrarea obiceiurilor sănătoase în viața de zi cu zi. Iată câteva dintre acestea:
- menținerea formei fizice prin exerciții zilnice, adaptate condiției fizice și particularităților fiecăruia;
- evitarea forțării corpului prin ridicarea de greutăți prea mari sau prin exerciții mult prea solicitante;
- postură corectă;
- exerciții de stretching efectuate în mod regulat, indiferent de activitatea desfășurată.
Problemele de la nivelul umărului pot să interfereze cu calitatea vieții, mai ales când nu sunt tratate la timp. Apelează la un medic ortoped atunci când durerea nu dispare după odihnă sau oricând ai suspiciuni cu privire la o anumită afecțiune.
Bibliografie:
- OrthoInfo, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/, accesat la 31.08.2023.
- Omron HealthCare, https://www.omron-healthcare.com/eu/health-and-lifestyle/pain-management/body-aches-and-pains/shoulder-pain-causes-symptoms-and-treatment.html#:~:text=Shoulder%20pain%20can%20manifest%20itself,Shoulder%20stiffness, accesat la 31.08.2023.
- Memorial Hospiral Gardena, https://www.memorialhospitalgardena.com/newsroom/news/when-to-see-an-orthopedic-doctor-for-shoulder-pain/, accesat la 31.08.2023.
- Omron HealthCare, https://www.omron-healthcare.com/eu/health-and-lifestyle/pain-management/body-aches-and-pains/shoulder-pain-causes-symptoms-and-treatment.html#:~:text=Shoulder%20pain%20can%20manifest%20itself,Shoulder%20stiffness, accesat la 31.08.2023.
- Versus Arthritis, https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/shoulder-pain/, 31.08.2023.
- WebMD, https://www.webmd.com/pain-management/how-to-prevent-shoulder-injuries, 31.08.2023.
- Hopkins Medicine, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/shoulder-tendonitis#:~:text=Tendonitis%20of%20your%20shoulder%20is,move%20over%20the%20head%20repeatedly, 31.08.2023.
- Cedars Sinai, https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/b/bursitis-of-the-shoulder.html#:~:text=Bursitis%20of%20the%20shoulder%20(impingement,bursa%2C%20which%20protects%20the%20tendons, accesat la 31.08.2023.
- Physio Pedia, https://www.physio-pedia.com/Epidemiology_of_Shoulder_Pain#:~:text=Risk%20factors%20for%20shoulder%20pain,patho%2Danatomical%2C%20peripheral%20and%20central, accesat la 31.08.2023.