Infiltrațiile în umăr reprezintă o tehnică de tratament care constă în injectarea unor substanțe direct în cavitatea articulară, deci în umăr, sau subacromial, pentru a reduce durerea cauzată de diferite afecțiuni articulare și inflamația tendoanelor.
Ce sunt infiltrațiile în umăr?
Infiltrațiile în umăr presupun injectarea a diferite substanțe, precum acid hialuronic, cortizon, plasmă îmbogățită cu trombocite, celule stem, pentru a trata afecțiuni în cazul cărora alte metode de tratament, precum administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, terapie fizică, kinetoterapie, nu au fost eficiente. Acestea se administrează doar în urma recomandării medicului.
Efectul infiltrațiilor apare, în funcție de substanța injectată, după 48 de ore, până la câteva săptămâni, iar durata lui variază între șase săptămâni și un an.
Indicații – când se fac infiltrații în umăr?
Infiltrațiile în umăr sunt utilizate pentru a trata o gamă largă de patologii de la nivelul acestei articulații, printre care se numără: artroza umărului, denumită și omartroză, bursita, tendinita, osteoartrita, capsulita adezivă, sindromul de impingement subacromial, artroza acromio-claviculară.
Omartroza
Este o afecțiune care presupune degradarea progresivă a cartilajului articular, ajungându-se până la dispariția acestuia în formele severe.
Durerea cauzată de suprafețele articulare aflate în contact direct, în urma deteriorării cartilajului, reprezintă principalul simptom al omartrozei.
Infiltrațiile în umăr reprezintă o metodă de tratament în cazul omartozei, atunci când tratamentul cu antiinflamatoare nonsteroidiene nu a fost eficient. Acestea ajută la reducerea inflamației, netratând însă afecțiunea. Dacă simptomatologia și suferința nu scad nici după infiltrații, indicația terapeutică va fi de protezare a articulației umărului.
Bursita
Este o afecțiune a articulației umărului, care presupune inflamarea bursei, o structură în formă de sac, care conține lichid cu rol în lubrifierea articulației. Acesta contribuie la asigurarea mobilității umărului, facilitând mișcarea și diminuând forța de frecare dintre structurile anatomice. Bursita e caracterizată de apariția durerii și a inflamației, precum și de reducerea amplitudinii de mișcare.
Infiltrația în umăr, mai precis în spațiul subacromial, contribuie la reducerea bursitei, deci a inflamației și a durerii, redând mobilitatea umărului.Pacientul poate urma un program de kinetoterapie fără dureri în urma acestei infiltrații, sporind șansele tratamentului conservator.
Tendinita
Constă în inflamarea tendoanelor, care devin sensibile și dureroase, și apare ca urmare a suprasolicitării umărului. Mișcările repetitive contribuie la uzura articulației, în special în cazul sportivilor de performanță, precum tenismenii, înotătorii, jucătorii de baseball. Simptomele tendinitei sunt durerea și rigiditatea la nivelul umărului.
Atunci când medicația orală și terapia fizică nu au fost eficiente pentru a trata tendinita, se utilizează infiltrațiile, care reduc durerea și rigiditatea umărului, dar și inflamația de la nivelul tendoanelor, redând astfel mobilitatea articulației.
Artrita reumatoidă
Este o boală autoimună care constă în principal în inflamarea membranei sinoviale – un înveliș interior protector al articulației umarului, ca o căptușeală – putând afecta și cartilajul articular sau tendoanele, ajungându-se până la distrugerea acestuia. Artrita reumatoidă apare ca urmare a faptului că sistemul imunitar atacă în mod eronat membrana sinovială.
Infiltrațiile în umăr, folosite ca tratament în cazul artritei reumatoide, ajută la reducerea durerii și a inflamației dar și progresia bolii cale afectează cartilajului articular și tendoanele coafei rotatorilor.
Osteoartrita
Este o afecțiune degenerativă care constă în degradarea progresivă mecanică și biochimică a cartilajului articular de la nivelul umărului. Treptat, odată cu progresia osteoartritei umarului, pot fi afectate capsula articulară și oasele din componența articulației umărului.
În cazul osteoartritei, tratamentul cu infiltrații este utilizat după epuizarea metodelor conservatoare care constau în medicamente de tipul antiinflamatoarelor nonsteroidiene sau terapia fizică. Infiltrațiile cu acid hialuronic contribuie la reducerea durerii cauzate de osteoartrită și la redarea mobilității umărului, această substanță acționând ca lubrifiant la nivelul articulației și ca amortizor pentru șocuri.
Alte afecțiuni
Printre alte afecțiuni care pot fi tratate utilizând infiltrațiile în umăr se numără: umărul înghețat, cunoscut și sub denumirea de capsulită adezivă, care constă în îngroșarea capsulei articulare și apariția rigidității la nivelul umărului, limitând aria de mișcări a acestuia; sindromul de impingement subacromial-o condiție în care tendoanele coafei rotatorilor se inflamează și duc la apariția durerii.
Tipuri de infiltrații în umăr
În prezent în practica medicală sunt disponibile mai multe tipuri de infiltrații în umăr. În funcție de afecțiunea pe care o prezintă fiecare pacient, dar și de profilul de risc al acestuia, medicul ortoped va stabili planul optim de tratament.
Infiltrații cu acid hialuronic în umăr
Acidul hialuronic se regăsește în mod natural în lichidul sinovial de la nivelul articulației și contribuie la facilitarea mișcării și lubrifierea articulației. Acesta are rolul de a absorbi șocurile de la nivelul articulației umărului, protejând suprafețele articulare. De-a lungul timpului, odată cu suprasolicitarea și uzura umărului, cantitatea de lichid sinovial scade, iar mișcarea este îngreunată de apariția durerii și a rigidității la nivelul articulației umărului.
Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt recomandate pacienților care suferă de artroza umărului, contribuind la scăderea forței de frecare dintre suprafețele articulare, hrănirea cartilajului articular și diminuarea durerii.
Infiltrații cu Diprophos sau Triamcinolon (derivat de Cortizon)
Diprophos (betametazona) este o suspensie injectabilă de cortizon, substanță care aparține clasei corticosteroizilor, dar care are proprietatea de a se dizolva doar în locul în care a fost injectat, distribuindu-se sistemic. Cortizonul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și de diminuare a durerii.
Cortizonul se injectează în spațiul subacromial și este eficient în tratamentul tendinitelor de biceps, artrozelor acromio-claviculare, dar și în cazul sinovitei, tendinitei de coafă rotatorie, artritei reumatoide sau osteoartritei.
Infiltrațiile cu cortizon sunt de asemenea eficiente și sigure în cazul persoanelor care nu pot recurge la terapia fizică din cauza intensității crescute a durerii. Acesta diminuează durerea și permite pacientului să reia programul de activitate fizică. Totodată, infiltrațiile cu cortizon pot contribui la amânarea sau chiar evitarea intervenției chirurgicale, în cazul anumitor afecțiuni.
Infiltrații cu plasmă (PRP)
Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite sunt utilizate datorită proprietăților acesteia de a secreta factori de creștere și proteine cu rol în reglarea diviziunii celulare, stimularea regenerării țesuturilor și a vindecării. Plasma este obținută din organismul pacientului, prin centrifugarea sângelui periferic prelevat din venă. Infiltrațiile cu plasmă au indicații similare cu cele care conțin acid hialuronic și sunt utilizate pentru augmentarea tratamentului leziunilor umărului.
Infiltrații cu celule stem
Celulele stem sunt celule speciale, nediferențiate, care se pot dezvolta în orice tip de celulă din organism în funcție de mediul în care se află. Astfel, injectate la nivelul articulației umărului se crede că ele sunt capabile să se dezvolte în celule de cartilaj, contribuind la refacerea cartilajelor deteriorate,diminuarea durerii și reducerea inflamației.
Infiltrații Umăr Preț – Cât costă și cum se calculează?
În cazul infiltrațiilor în umăr, prețul este variabil și se stabilește în urma unui consult ortopedic, în cadrul căruia medicul va stabili planul de tratament și indicația ideala pentru substanța injectată. Considerentele în funcție de care variază prețul procedurii sunt reprezentate de nevoile pacientului, boala/afecțiunea specifică și tipul de substanță utilizată în infiltrări.
Cum decurge procedura?
O primă etapă în realizarea procedurii constă în pregătirea lucrurilor necesare. Astfel, medicul specialist va pregăti pentru injectarea substanței un act steril și seringă. Zona în care se va introduce acul va fi dezinfectată cu o soluție aseptică și va fi marcat locul de injectare.
Ulterior, se vor desfășura următoarele etape:
- Pacientul va fi așezat în șezut, într-o poziție confortabilă, cu brațul pe lângă corp, pentru a avea acces cu ușurință la articulație;
- Medicul specialist, purtând mănuși de unică folosință, va aspira într-o seringă soluția care urmează a fi infiltrată la nivelul articulației;
- Substanța va fi injectată intra-articular.
În unele cazuri se poate administra un anestezic local de tipul clorhidrat de lidocaină 1%, premergător infiltrațiilor cu substanța aleasă, pentru a fi diminuat disconfortul.
Beneficii ale infiltrațiilor în umăr
Infiltrațiile în umăr reprezintă o metodă de tratament care are numeroase beneficii, acestea putând fi administrate cu ușurință de către medicul ortoped în cabinetul său fără a necesita spitalizare sau o perioadă de recuperare mai lungă, așa cum se întâmplă în cazul intervențiilor chirurgicale.
Printre principalele beneficii ale infiltrațiilor în umăr se numără:
-durerea este diminuată, iar mobilitatea umărului se îmbunătățește considerabil;
-inflamația produsă de diferite afecțiuni este redusă;
-pacientul își poate relua activitățile obișnuite la scurt timp după administrarea infiltrațiilor;
-metoda prezintă puține efecte adverse, fiind evitată posibilitatea apariției durerilor de stomac rezultate, în unele cazuri în urma administrarii repetate a antiinflamatoarelor nonsteroidiene;
-reprezintă o metodă de tratament pentru o gamă largă de afecțiuni.
Rezultate și recuperare după infiltrațiile în umăr
După administrarea infiltrațiilor, dacă s-a utilizat anestezic, umărul va fi ușor amorțit. Efectul anestezicului poate dura de la cateva zeci de minute până la câteva ore. Pentru această procedură pacientul nu necesită spitalizare. Acesta se va prezenta la cabinet și va putea merge acasă în aceeași zi.
Efectul infiltrațiilor durează, în funcție de tipul lor și de pacient, de la câteva săptămâni, până la un an. Infiltrațiile cu cortizon au cel mai rapid efect, acesta apărând după aproximativ 48 de ore. În cazul celor cu plasmă, efectul se resimte după 2-6 săptămâni, în timp ce la cele cu acid hialuronic va apărea după aproximativ 5 săptămâni. La administrarea infiltrațiilor cu celule stem sau cu PRP, efectele apar după 4-6 săptămâni.
În timpul recuperării în urma infiltrațiilor în umăr pacientul va evita efortul fizic intens și presiunea asupra umărului.
Contraindicații infiltrații umăr
Infiltrațiile în umăr sunt contraindicate persoanelor care prezintă una dintre următoarele condiții: artrită septică, alergie la substanța injectată, fracturi, bacteriemie (prezența bacteriilor vii în sânge).
Reacții adverse
Infiltrațiile la umăr fac parte din categoria metodelor de tratament sigure pentru cei mai mulți oameni, neavând reacții adverse severe. Cu toate acestea, administrate în mod repetat, la un număr mic de oameni, infiltrațiile cu cortizon duc la apariția efectelor adverse grave precum infecții, osteonecroză, leziuni ale nervilor, reacții alergice, creșterea nivelului de zahăr din sânge la cei cu diabet.
Infiltrațiile cu acid hialuronic au următoarele reacții adverse comune: dureri localizate, dificultăți la mișcarea umărului, sângerări, erupții cutanate, tumefieri.
Întrebări frecvente
Care este rata de succes a acestei proceduri?
Rata de succes variază în funcție de afecțiunea de care suferă fiecare pacient, de stadiul ei, dar și de tipul de infiltrație administrat.
Cum îmi dau seama ce tip de infiltrații este bun pentru mine?
Pentru a alege tipul de infiltrații potrivit, se recomandă consultul unui medic ortoped, care va stabili cu exactitate de ce afecțiune suferă pacientul, care este planul optim de tratament și ce tip de infiltrații sunt potrivite.