Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Am avut o luxație de rotulă: ce ar trebui sa fac?

Picture1

Marina are 10 ani și este o jucătoare împătimită de tenis. În timpul unui meci, fără să facă o mișcare greșită, a simțit o durere bruscă în genunchi, moment în care s-a prăbușit pe jos ținându-și cu mâinile genunchiul. Antrenorul a venit repede și constatat că i-a fugit” rotula. Au dus-o repede la spital, i-a fost pusă rotula la loc și apoi a fost trimisă acasă cu un ghips pe tot piciorul.

 

Ce este de făcut în continuare?

Luxația de rotulă este un eveniment extrem de dureros. Nu are nevoie de un traumatism de mare energie ca să se producă, mai ales la persoanele care au anumiți factori anatomici care o predispun. Odată repusă la loc, trebuie urmată o perioadă de repaus relativ al genunchiului urmat de o perioadă de recuperare. Ghipsul nu este necesar în toate cazurile.

Există posibilitatea că rotula să iasă din nou?

Da, și aceasta se întâmplă destul de des, în aproximativ 50% din cazuri. De fiecare dată când rotula iese din articulație, se poate produce o daună a cartilajului acesteia, leziune uneori ireversibilă dacă nu se acționează la timp.

Și atunci ce este de făcut?

În primul rând, trebuie să vă examineze un ortoped cu experiență în acest domeniu. În funcție de examenul clinic și de probele complementare cerute în plus (radiografie, RMN, CT) vă va explica riscul de reluxatie și necesitatea prevenirii acesteia printr-o operație. De altfel, există și niște scoruri clinice RIP Score (Recurrent Instability Patella Score) care îl pot ajuta să evalueze acest lucru.

Adică după un prim episod de luxație de rotulă trebuie să ne operăm?

În general, operația este indicată după 2 episoade de luxație. În anumite cazuri, când mai mulți factori predisponenți sunt prezenți și riscul de reluxatie este foarte mare (>’70%) atunci se indică intervenția chirurgicală chiar după un singur episod, mai ales la copii și adolescenți. De asemenenea, dacă la primul episod de luxație apare o fractură sau o desprindere de cartilaj atunci este nevoie urgentă de operație.

Ce se întâmplă dacă nu mă operez?

Dacă nu vă operați, asumați riscul de reluxatie, adică episoadele de durere extrem de acută urmate de o perioadă de recuperare. Pe de alta parte, de fiecare dată când rotula iese din articulație se produce o leziune a cartilajului. Cu cât mai multe episoade, cu atât mai mare și mai ireversibilă leziunea. Acest lucru duce în timp la o artroză precoce a articulației patelo-femurale.

În ce constă operația?

În timpul ieșirii rotulei din articulație se rupe un mic ligament care o ține pe loc – ligamentul patelo-femural medial (LPFM). Acest ligament trebuie refăcut (reconstruit). În același timp se pot corecta anumiți factori predisponenți: patela alta, displazia trohleară, inserția lateralizată a tendonului rotulian, etc

Imagine schematică cu reconstrucția de ligament patelo-femural medial

 Diferă la copii operația?

Copii prezintă particularități anatomice diferite de adulți. Mă refer la prezența cartilajului de creștere, structura aflată în strânsă legătură cu inserția LPFM pe femur. Dar bineînțeles există alternative pentru realizarea acestei operații fără a periclita cartilajul de creștere. Pentru copii, am descris o tehnica de reconstrucție a acestui ligament fără a leza cartilajul de creștere, tehnica publicată în revista Arthroscopy Techniques.

Trebuie realizată recuperare după operație?

În primul rând nu trebuie neglijată. Apoi trebuie individualizată, în funcție de tipul operației care s-a realizat. Obiectivele sunt recuperarea treptată a mobilității și a forței musculare, fără să forțăm rotula să iasă din poziția ei. La început (primele 6 săptămâni) trebuie purtată o orteză, iar flexia și sprijinul genunchiului făcute progresiv.

Există riscul să se reluxeze rotula după operație?

Întotdeauna există, dar este foarte mic, mult mai mic dacă nu te operezi. Acest risc depinde de acei factori predisponenți dacă au fost corectați în timpul operației, copii și adolescenții prezentând în general un risc mai mare de re-luxație decât populația adultă.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.