Umărul este cea mai complexă articulație din corpul uman, integritatea sa și a funcției sale fiind asigurată de buna funcționare a mușchilor, tendoanelor, oaselor și ligamentelor.
Umărul se păstrează stabil și funcțional datorită interacțiunii ligamentelor, capsulei și straturilor de mușchi, acest principiu special de construcție permițându-i o mare mobilitate.
Ce tratăm?
- Leziunile și ruptura coafei rotatorilor
- Instabilitatea umărului (Umăr dislocat)
- Disjuncția acromio-claviculară
- Artroza umărului
- Tendinita de biceps brahial
- Sindromul de impingement subacromial
- Sindromul de umăr înghețat
- Bursita subacromială
Mâna și cotul fac parte dintr-o zonă anatomică în care se află o serie de structuri nobile intricate, mobile și fixe, precum nervii, tendoanele, vasele de sânge și scheletul, toate complexe din punct de vedere anatomic și funcțional.
Managementul patologiilor la acest nivel necesită un know-how aparte și foarte specializat, astfel încât chirurgia mâinii a devenit o disciplină separată în cadrul chirurgiei ortopedice.
Ce tratăm?
- Fracturi (oase antebraț, oase carpale)
- Entorse cot, pumn, mână, degete
- Tendinite
- Leziuni cartilaj
- Compresia nervilor periferici (nerv ulnar, radial, interosos posterior, median)
Șoldul este o articulație sferică, fiind și una dintre cele mai stabile articulații ale corpului uman, care leagă bazinul de membrul inferior. Șoldul este format din partea superioară a osului coapsei (femurul) si din acetabul, care este o cavitate concavă aflată la nivelul bazinului.
Datorită greutății corporale proprii și a utilizării constante, șoldul este expus la sarcini extreme și, prin urmare, la uzură (Coxartroză). Activitățile fizice solicitante și sportul pot crește și ele acest risc.
Alte cauze frecvente de uzură ale șoldul sunt Displazia de șold la adult (afecțiune în care există o nepotrivire între dimensiunea capului femural și mărimea sau adâncimea acetabulului de la nivelul bazinului) și Necroza aseptică de cap femural (în momentul în care șoldul nu mai primește cantitatea de sânge necesară unei bune funcționări).
Printre cele mai frecvente probleme ale articulației genunchiului se numără coxartroza, displazie de șold la adult, necroza aseptică de cap femural, precum și dureri articulare nespecifice.
Chirurgii surpraspecializați din echipa Ortopedicum au experiență îndelungată, folosesc metode de diagnostic de ultimă generație și au acces la o gamă largă de metode de terapie conservatoare pentru a te ajuta să te recuperezi rapid. Atunci când este indicată chirurgia, aceasta va fi chirurgia protetică minim-invazivă cu incizie scurtă la piele, folosind abordul antero-lateral.
Genunchiul este cea mai mare articulație din corpul nostru și cea care este supusă celei mai mari presiuni, fiind astfel susceptibilă unor leziuni variate. Articulația genunchiului face posibile mișcări de îndoire, întindere sau rotire, însă este important să rămână stabilă.
Datorită greutății corporale proprii și a utilizării constante, genunchiul, ligamentele, tendoanele și meniscurile sunt expuse la sarcini extreme și, prin urmare, sunt foarte sensibile la leziuni. Activitățile fizice solicitante și sportul pot crește și mai mult riscul de rănire și pot contribui la uzură.
Ce tratăm?
Printre cele mai frecvente probleme ale articulației genunchiului se numără ruptura de ligament, ruptura de menisc, luxația de rotulă, tendinita rotuliană, leziunile de cartilaj și gonartroza, precum și dureri articulare nespecifice.
- Ruptura de ligament încrucișat anterior/posterior
- Ruptura de ligament colateral medial/lateral
- Ruptura de menisc
- Luxația de rotulă
- Condromalacie rotuliana
- Tendinită rotuliană
- Leziune de cartilaj
- Genunchi var/valg
- Gonartroza
- Durerea articulară nespecifică
Acest segment al corpului omenesc este forte complex, atât din punct de vedere al numărului crescut de elemente ce îl alcătuiesc, cât și din punct de vedere al biomecanicii. Complexul format de gleznă și picior constă din 28 de oase, 33 de articulații, 112 ligamente, controlate de 13 mușchi extrinseci și 21 de mușchi intrinseci. Piciorul este împărțit în retropicior, mediopicior și antepicior.
Ce tratăm ?
- Piciorul plat (piciorul plano-valgus)
- Piciorul cavo-varus
- Disfuncția de tendon tibial posterior și reconstrucția lui
- Picior neurologic
- Artroscopie de gleznă (microfracturi, mozaicplastie, H-AMIC, împingement osos sau de părți moi)
- Artrodeza de: gleznă (artroscopic sau deschisă), articulație astragalo-calcaneală (subtalară), tripla artrodeză sau calcaneo-astragalo-tibială
- Picior Charcot-Marie-Tooth
- Reconstrucția de ligamente laterale ale gleznei (Brostrom-Gould) precum și de ligament deltoid
- Traumatisme sportive la nivelul gleznei și piciorului
- Excizie de os accesoriu navicular
- Artrodeze la nivelul tarso-metatars și cuneiformo-tarsian
- Corecții Hallux Valgus ( Monturi )
- Artrodeza de articulație metatarso-falangiala hallux ( Hallux Rigidus )
- Fracturile de gleznă și picior
- Entorse gleznă
- Patologie tendon Achillean acut sau cronic: ruptură, alungire, scurtare, revizie complexă cu transfer de tendon.
- Diformitate Haglund, decompresie bursă de tendon Achilean, tendinită
- Transfer de tendon tibial posterior pentru picior paralitic de cauză neurologică
Ortopedia copilului este esențială în dezvoltarea normală a oricărei ființe și poate influența pozitiv întreaga viață a viitorului adult. Dacă ortopedia pediatrică era în trecut văzută impreună cu alte specialități chirurgicale pediatrice, în sisteme medicale performante, aceasta este o supraspecializare la ortopedia și traumatologia adultilor, împrumutând de la această specialitate o multitudine de metode de tratament.
Ce tratăm ?
- Patologia soldului în contextul patologiei neuromusculare
- Epifizioliza capului femural
- Boala Legg Calve Perthes a șoldului
- Luxația congenitală a rotulei cu instabilitate cronică (sindrom de patelă mică, sindrom unghie-patelă)
- Instabilitate cronică a rotulei la copii și adolescenți
- Leziuni cartilaj(osteocondrită disecantă), menisc, menisc discoid la copii
- Picior plat rigid, dureros, în cadrul patologiei neuromusculare
- Picior plat flexibil, dureros, în cadrul patologiei neuromusculare
- Picior cavus-varus (flexibil, rigid), simptomatic, în cadrul patologiei neuromusculare
- Deformități ale membrelor inferioare (valgus, varus, discrepanțe de lungime)
Aceastea includ patologii în jurul șoldului, genunchiului, piciorului/gleznei
o consultație!