Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Artroză genunchi

close-up-doctor-checking-old-patient

Gonartroza (Artroza la Genunchi): TOTUL despre Evolutie, Tratament & Recuperare

Gonartroza este o formă de osteoartrită și se referă la uzura cartilajului din genunchi. Apare, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă, însă poate fi cauzată și de factori precum excesul de greutate, traumatisme precum fracturile sau inflamatii cronice ale articulatiei.. Potrivit studiilor, această afecțiune este una dintre cele mai frecvente zece boli din lume.

Ce este gonartroza?

Termenul de gonartroză provine din grecescul „gony”– genunchi, indicând locul în care apare și se dezvoltă procesul patologic, și de la termenul „artroză”, o boală noninflamatorie în care apare degenerarea și atrofia țesutului cartilajului.

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de apariție a gonartrozei crește. Această afecțiune are cea mai mare incidență în cazul pacienților cu vârstă peste 70 de ani. 

Această uzură a genunchiului poate duce la modificări care afectează nu numai țesuturile intracapsulare, ci și periarticulare, cum ar fi ligamentele, tendoanele și mușchii. În consecință, poate provoca, de asemenea, dizabilitate funcțională din cauza prezenței durerii, scăderii mobilitatii articulare și, de asemenea, demonstrează o scădere a forței musculare, interferând cu activitățile din viața de zi cu zi.

Simptome Gonartroza (artroza genunchiului) & Evoluție 

Articulația genunchiului afectată de gonartroză poate fi dureroasă și inflamată. Simptomele sunt: 

-durere a cărei intensitate crește la efort, dar scade în urma odihnei;

-umflătură;

-senzație de căldură în articulație;

-rigiditate la nivelul genunchiului, mai ales dimineața;

-scăderea mobilității genunchiului, ceea ce face dificilă urcarea și coborârea scărilor, dar și mersul pe jos.

În funcție de modul în care progresează boală, simptomele diferă. Se disting, astfel, trei stadii: incipient, mijlociu și târziu.

Aceste etape diferă în ceea ce privește durata și severitatea cu care se manifestă simptomele.

Trebuie menționat că modul în care progresează boală este dificil de anticipat, mai ales că, în cazul unor pacienți, gonartroză nu produce simptome și nu cauzează dureri sau dificultăți de mișcare.

Gonartroza- Cauze 

În ceea ce privește cauza sau etiologia, gonartroza poate fi clasificată ca fiind primară sau secundară.

Artroza primară (idiopatică) 

Atunci când cauza care a dus la apariția afecțiunii nu poate fi identificată, ne referim la artroza primară. Este forma cea mai frecventă. Acesta rezultă de obicei dintr-un proces degenerativ asociat cu înaintarea în vârsta.

Artroza secundară

Dacă există o cauză cunoscută pentru manifestarea afecțiunii, care nu ține de înaintarea în vârstă, ne referim la artroza secundară.

Cauze:

-obezitate;

-luxație sau fractură;

-microtraumatisme repetitive;

-sechele în urma fracturilor sau leziunilor de menisc-ligament;

-necroza condililor femurali;

-patologii reumatice sau infecțioase.

Factori de risc pentru gonartoză 

Deși nu există un factor cauzal predominant, unii factori au fost asociați cu un risc crescut de gonartroza. Printre aceștia se numără:

-vârsta (gonartroza este mai frecventă la vârstnici).

-sexul feminin;

-excesul de greutate/obezitate;

-leziune a genunchiului afectat;

-boli metabolice și endocrine (de exemplu diabet);

-boli inflamatorii ale articulațiilor.

Tipurile Gonartrozei (Artrozei la genunchi)

Articulația genunchiului uneşte cele trei oase: femurul, tibia şi rotula. Astfel, în funcție de localizarea in interiorrul genunchiului, distingem între trei tipuri de gonartroză: 

– compartiment medial;

– femuro-paterală;

-compartiment lateral.

Gonartroza – Forma medială

Este localizarea cea mai frecventa. Mai predominanta la persoanele care sunt “cracanate” (fotbaliști și călăreți). În această formă de gonartroză, cartilajul nu mai menține oasele la o distanță normală pe partea interna a genunchiului.

Forma femuropaterală a gonartrozei

Rotula este un os mic, situat anterior la nivelul genunchiului– unde se întâlnesc osul coapsei (femurul) și tibia. Această formă femuropaterală afectează partea inferioară a rotulei și șanțul în formă de canal din femur, în care se sprijină rotula. Provoacă durere în partea din față a genunchiului și poate face dificilă îngenuncherea, ghemuirea și urcarea sau coborârea scărilor. Forma femuropaterală este mai frecventă și adesea mai severă în comparație cu cea laterală.

Gonartroza laterală 

Este cea mai infrecventa, gonartroza laterală se întâlnește la aproximativ 10% dintre pacienții cu osteoartrita a genunchiului. Apare predominant la persoanele cu picioarele in “X”, care datorita mersului un presiune mai mult pe partea exterioara a genunchiului.

Diagnostic Gonartoza 

De obicei, diagnosticul va ține cont de simptomele experimentate de pacient. Astfel, în cadrul unui examen clinic, se vor analiza orice semne de durere și rigiditate, prin efectuarea unor teste de mobilitate și stabilitate. De asemenea, se va palpa genunchiul și se vor examina mușchii din apropierea articulației.

Investigațiile imagistice, cum ar fi radiografia sau rezonanța magnetică nucleară (RMN) pot fi, de asemenea, folosite pentru a diagnostica starea genunchiului. Mai exact, cu ajutorul radiografiei poate fi identificată prezența osteofiților – creșteri osoase ale marginilor articulațiilor.

Există persoane cu modificări severe ale articulației, care nu prezintă aproape niciun simptom- și alte persoane cu simptome severe, a căror articulație nu prezintă modificări vizibile în cadrul examinărilor imagistice.

Artroza este în general clasificată în 5 grade diferite de severitate, conform scorului radiologic  Kellgren-Lawrence.

Gradul 0 (Normal)- Articulația genunchiului nu prezintă semne de artroza și nu sunt resimțite simptome precum durere sau rigiditate.

Gradul 1 (minor)– În acest stadiu poate exista o pierdere minoră de cartilaj, dar nu suficientă pentru a compromite spațiul articular. O persoană cu artroza în stadiul 1 nu va experimenta, de obicei, durere sau disconfort ca urmare a uzurii componentelor articulației.

Gradul 2 (ușor)- Radiografia articulației genunchiului în această etapă poate detecta o creștere a osteofiților, iar lichidul sinovial este, de obicei, încă prezent în cantitate  suficientă pentru a permite mișcarea normală a articulației.

Gradul 3 (moderat) – În această etapă, cartilajul dintre oase prezintă leziuni evidente, iar spațiul dintre oase începe să se îngusteze. Persoanele pot experimenta dureri frecvente atunci când merg, aleargă sau îngenunchează.

Gradul 4 (sever) – Persoanele aflate în stadiul 4 de artroza a genunchiului suferă dureri puternice. Acest lucru este cauzat de faptul că spațiul articular dintre oase este redus dramatic, iar cartilajul a dispărut aproape complet, lăsând articulația rigidă și posibil imobilă. Lichidul sinovial este scăzut și nu mai ajută la reducerea frecării dintre părțile mobile ale articulației.

Gonartroza – Tratament

Tratamentul include mai multe opțiuni, de la cel conservator, care tinde nu doar să trateze, ci și să încetinească uzura genunchiului, la intervenții chirurgicale. Tratamentul se alege în funcție de severitatea afecțiunii, de vârsta pacientului, dar se iau în considerare și alți factori de risc.

Tratament conservator

Tratamentul conservator urmărește reducerea progresiei bolii și a simptomelor cauzate de aceasta. Dacă tratamentul conservator adecvat nu oferă rezultatul așteptat, trebuie luată în considerare necesitatea abordărilor chirurgicale.

Tratamentul conservator presupune:

-obținerea unei greuțăți corporale optime;

-fizioterapie și antrenament cu greutăți;

-exerciții pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor;

– infiltratii intra-articulare cu diferite substante (cortizon, acid hialuronic, PRP)

Tehnici regenerative

Atunci când boala este într-un stadiu incipient, progresia gonartrozei poate fi încetinită cu ajutorul medicinei regenerative- un termen umbrelă pentru o ramură a medicinei care utilizează celule stem și ingineria țesuturilor, pentru a „repara” țesuturile care nu au reușit să se refacă singure.

Osteotomiile / Tehnici chirurgicale de corecție a axului

Atunci când boala este într-un stadiu moderat spre avansat, pot fi utilizate tehnici chirurgicale de corecție a axului.  În timpul unei osteotomii a genunchiului, fie tibia, fie femurul sunt tăiate și remodelate. Acest lucru reduce presiunea de pe partea deteriorată a articulației genunchiului.

Proteza Articulară

Este un tratament recomandat atunci când boala este într-un stadiu sever și constă în înlocuirea suprafeței articulare uzate cu componente artificiale din metal și polietilenă, special concepute pentru a restabili funcția genunchiului. 

Gonartroza – Tratament Medicamentos

În cadrul tratamentului pot fi indicate și folosirea unor medicamente, precum:

-analgezice simple (paracetamol);

-medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – în cazul în care paracetamolul nu reușește să reducă durerea;

-utilizarea locală a unguentelor/cremelor antiinflamatoare;

-injecții cu steroizi – funcționează rapid și pot ameliora durerea care rezistă de câteva săptămâni sau luni.

 

Poate un tratament naturist să ajute gonartroza?

Un tratament naturist nu este menit să înlocuiască complet tratamentele medicale, dar poate fi capabil să ajute la gestionarea durerii. Spre exemplu, unguentele și cremele topice pot reprezenta o alternativă la medicamentele orale, precum ibuprofenul, și pot calma durerea și reduce disconfortul. Remediile pe bază de plante sunt, de asemenea, o opțiune. Conform studiilor, ceaiul verde, turmericul și curcumina au demonstrat efecte terapeutice în cazul persoanelor cu gonartroză. 

Gonartroza – Metode de Recuperare 

Pentru ca pacientul să-și poată relua activitățile de zi cu zi și pentru gestionarea durerii de la nivelul genunchiului, kinetoterapia este principală metodă de recuperare indicată. Se folosește atât pe durata tratamentului conservator, dar și după intervențiile chirurgicale, pentru a ajuta la procesul de vindecare. 

Kinetoterapie pentru Gonartroză

Kinetoterapia pentru gonartroză trebuie efectuată ori de câte ori există simptome sau semne ale acestei boli articulare, cum ar fi durere, umflare, rigiditate sau incapacitatea de a îndoi genunchiul.

Pot fi recomandate diverse tehnici de tratament, în funcție de patologia genunchiului, cum ar fi utilizarea electroterapiei, crioterapiei, terapia manuală, recomandarea de exerciții terapeutice la sol și în apă, precum și utilizarea unor metode mai cuprinzătoare, precum Reeducarea Posturală Globală sau pilates.

Electroterapia a devenit o metodă de tratament din ce în ce mai la îndemână pentru pacienții cu gonartroză. Tratamente precum stimularea nervoasă electrică transcutanată sau stimularea electrică a mușchilor sunt recomandate pentru tratarea multor tipuri de durere acută, inclusiv durerea de genunchi. Cu ajutorul electroterapiei, mușchii stabilizatori din apropierea articulației genunchiului sunt stimulați, lucru care duce la redobândirea forței musculare.

 Exerciții pentru Gonartroză

Pot fi efectuate mai multe tipuri de exerciții pentru a redobândi stabilitatea și mobilitatea genunchiului la pacienții cu gonartroză, precum:

-mersul pe jos;

-înot;

-mersul pe bicicletă;

-genuflexiuni;

-exerciții de stretching.

Câteva exemple de exerciții și modul în care se realizează pot fi regăsite în lista de mai jos.

Ridicarea piciorului în timp ce stăm așezați

În timp ce stai pe un scaun, ridică încet piciorul drept, astfel încât să fie paralel cu podeaua. Poziția aceasta se menține timp de 30 de secunde. Ulterior, se repetă mișcarea cu piciorul stâng. Se recomandă 10 repetări de câte două ori pe zi.

Exerciții cu o pernă

În timp ce ești așezat pe scaun sau cu spatele pe podea, folosește o pernă pe care să o strângi între genunchi. Ține această poziție timp de 5 secunde, apoi relaxează genunchii. Este recomandat să faci câte două seturi de 10 repetări.

Ridicarea călcâielor

În timp ce stai în picioare sprijină-te de spătarul unui scaun pentru sprijin. Ridică călcâiele de la sol și stai în vârful degetelor de la ambele picioare. Țineți această poziție apăsat timp de 3 secunde. Revino încet la poziția normală. Este recomandat să faci două seturi de câte 10 repetări.

Sport pentru Gonartroză

Sportul are mai multe beneficii pentru sănătate și, de asemenea, pentru articulația genunchilor. Cu toate acestea, în cazul pacienților cu gonartroză exercițiile potrivite sunt cele care nu suprasolicită genunchii.

Ne referim aici la înot, ciclism, mersul pe jos – astfel de activități ajută la reducerea durerii și restabilirea funcțiilor genunchilor. Odată ce am stabilit care sunt sporturile pe care acești pacienți le pot practica este important de menționat că trebuie acordată atenție și încălțămintei alese, care trebuie să confortabilă, pentru a evita stresul suplimentar asupra genunchilor.

Modalități de prevenție a artrozei genunchiului 

Câteva obiceiuri sănătoase pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta gonartroză pe măsură ce înaintezi în vârstă. Multe dintre aceste practici, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, ajută și la prevenirea altor boli.

Gonartroza poate fi prevenită prin:

  •       controlul greutății;
  •       evitarea unei posturi incorecte a corpului, care ar putea solicita genunchiul;
  •       efectuarea de exerciții pentru a menține forța musculară și mobilitatea articulației;
  •       controlul nivelul de zahăr din sânge.

În prezența simptomelor de gonartroză, cum sunt dureri articulare, rigiditate și umflare, este indicat un consult medical. Deteriorarea cauzată de artrită este ireversibilă, iar cu cât se întârzie apelarea la medicul specialist, pentru primirea unui tratament adecvat, cu atât afecțiunea va progresa. Diagnosticarea precoce ajută la stabilirea unor tratamente sau intervenții în stilul de viață, care pot ajuta la reducerea durerii și păstrarea mobilității articulației genunchiului.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.