Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Artroza gleznă – Cauze, Simptome și Tratament

tired-aching-female-feet-after-walking

Artroza gleznei este o afecțiune articulară degenerativă care afectează articulația gleznei, cauzând deteriorarea cartilajului articular. Aceasta poate provoca durere, rigiditate și inflamație în jurul gleznei, limitând mobilitatea și capacitatea de a efectua activitățile zilnice. Tratamentul pentru artroza gleznei include modificări ale stilului de viață, terapia fizică, tratament medicamentos sau chiar intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea afecțiunii și stadiul în care se află.

Ce este artroza de gleznă 

Artroza gleznei apare atunci când cartilajul care acoperă capetele oaselor din articulația gleznei se deteriorează, permițând oaselor să se frece unul de celălalt în timpul mișcării. Această afecțiune reprezintă uzura treptată a suprafețelor articulare din articulația gleznei, care includ tibia, talusul și fibula. Este important de menționat că artroza gleznei nu este atât de frecventă ca cea a șoldului sau cea a genunchiului.

Artroza de gleznă – clasificare 

Clasificarea artrozei gleznei conform sistemului Takakura identifică următoarele stadii ale artrozei de gleznă:

  • Stadiul I: În acest stadiu, se observă o scleroză incipientă (îngroșare a osului) și formarea de osteofite (creșteri osoase), dar spațiul articular nu este încă îngustat;
  • Stadiul II: În acest stadiu, spațiul dintre oase se micșorează în partea de interior a gleznei, dar oasele nu se ating încă;
  • Stadiul IIIA: Spațiul dintre oase dispare complet în partea de interior a gleznei, iar oasele au contact unele cu celelalte;
  • Stadiul IIIB: La acest nivel, spațiul articular se închide și în partea superioară a gleznei, iar oasele se ating în ambele zone, atât în interior, cât și în partea de sus;
  • Stadiul IV: În stadiul final, spațiul articular dintre cele două oase se închide complet, iar oasele gleznei se ating pe toată suprafața lor. Acest stadiu indică o deteriorare severă a articulației gleznei.

De ce apare artroza de gleznă – Cauze 

În majoritatea cazurilor, artroza gleznei apare ca urmare a leziunilor articulare. Alte cauze pot include suprasolicitarea permanentă a gleznei, precum și inflamațiile și tulburările metabolice. Este posibil ca dezvoltarea și evoluția acestei boli degenerative a articulației să fie influențată și de factori genetici.

Condiții medicale care pot contribui la dezvoltarea artrozei de gleznă, cum ar fi artrita reumatoidă, osteonecroza (moartea celulelor osoase), probleme neuropatice (afectarea nervilor), infecții articulare, gută sau hemofilie.

Artroza gleznă – Diagnostic 

Diagnosticul artrozei gleznei implică mai multe etape pentru a evalua corect starea articulației și pentru a determina severitatea afecțiunii.  

În primul rând, medicul va efectua o examinare fizică amănunțită a gleznei, pentru a verifica mobilitatea articulației și eventualele semne externe, cum ar fi inflamația sau modificările de la nivelul pielii gleznei.

Medicul va efectua mai apoi o serie de teste de diagnostic pentru artroza gleznei. Unul dintre aceste teste va fi o radiografie a gleznei, pentru a furniza imagini detaliate ale articulației. Astfel, medicul va putea identifica semnele de deteriorare a cartilajului, îngustarea spațiului articular și prezența osteofitelor (creșteri osoase).

În unele cazuri, medicul poate recomanda și o tomografie computerizată (CT) sau RMN pentru a obține imagini mai detaliate ale articulației gleznei, în special dacă se ia în considerare o intervenție chirurgicală.

Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul poate efectua și teste pentru a exclude alte afecțiuni care pot provoca simptome similare, cum ar fi artrita reumatoidă. 

Pe baza rezultatelor acestor evaluări, medicul va putea stabili diagnosticul și va discuta cu pacientul opțiunile de tratament adecvate în funcție de severitatea afecțiunii.

 

Pentru un consult în vederea artrozei gleznei, puteți stabili o programare cu domnul doctor specialist Raul Colța.

Simptome pentru artroza de gleznă

Simptomele artrozei de gleznă includ:

  • Durere, care poate crește în funcție de activitatea fizică;
  • Rigiditate a articulațiilor și pierderea mobilității gleznei; 
  • Gleznă inflamată, dureroasă la atingere;  
  • În cazurile avansate de artrită de gleznă, pot apărea deformații ale articulației, cum ar fi o schimbare în forma sau poziția normală a gleznei.

Factorii de risc & Complicații pentru artroza de gleznă

Factorii de risc pentru artroza de gleznă includ:

  •  Anumite afecțiuni metabolice cum ar fi guta;
  • Anomalii ale structurii piciorului, cum ar fi platfusul sau piciorul cav, pot pune o presiune suplimentară pe articulația gleznei;
  •  Leziuni anterioare ale gleznei, cum ar fi întinderi repetate sau fracturi;
  • Suprasolicitarea gleznei prin activități fizice sau sportive intensive.

Complicațiile artrozei de gleznă sunt durerea cronică și senzația de disconfort la nivelul gleznei, pierderea mobilității gleznei, dificultate în a efectua activitățile zilnice sau apariția unor schimbări a formei sau poziției gleznei. 

Tratament artroza de gleznă

Tratamentul artrozei de gleznă variază în funcție de severitatea afecțiunii și include opțiuni precum terapia fizică, medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru gestionarea durerii, dar și utilizarea ortezelor sau a încălțămintei speciale pentru a reduce presiunea asupra articulației. 

În cazurile severe sau când tratamentele tradiționale nu dau rezultate, intervenția chirurgicală poate fi luată în calcul pentru a restabili funcționalitatea articulației. 

Tratament prin artroplastie de gleznă 

Artroplastia de gleznă sau înlocuirea gleznei este o procedură chirurgicală în care articulația deteriorată a gleznei este înlocuită cu o articulație artificială. Scopul intervenției este să elimine durerea, să păstreze mobilitatea gleznei și să protejeze celelalte articulații ale piciorului. 

Procedura este de obicei efectuată sub anestezie generală. Chirurgul va face o incizie în zona gleznei și, în unele cazuri, o altă incizie la nivelul labei piciorului pentru a accesa articulația afectată. Partea deteriorată a oaselor tibiei și talusului este îndepărtată, iar apoi sunt introduse articulații artificiale din metal pe suprafețele osoase, cu un strat de plastic între ele pentru a permite mișcarea. Chirurgul va închide incizia și straturile de piele și mușchi din jurul gleznei și labei piciorului, la sfârșitul procedurii.

Protezele de înlocuire a gleznei sunt de obicei fabricate din titan, aliaj de crom-cobalt și polietilenă. Pentru pacienții alergici la nichel, există și opțiuni de implanturi personalizate din titan. 

De obicei, această procedură restabilește anatomia normală a gleznei în aproximativ 90% din cazuri și poate avea o durată medie de utilizare de aproximativ 10 ani.

În cazul în care implantul se deteriorează și provoacă disconfort, poate fi necesară o a doua intervenție chirurgicală pentru înlocuirea acestuia.

Tratament prin artrodeza de gleznă

Artrodeza de gleznă implica blocarea articulatie astfel incat se elimina orice mișcare de la acest nivel. Scopul acesteia este de a elimina articulatia si a se forma un singur os pe masura ce se vindeca. În acest fel durerea artritică va dispărea și pacientul se va putea întoarce la marea majorității activităților cotidiene (chiar și sport) .

Tratament prin artroscopie de gleznă 

Artroscopia de gleznă este o procedură chirurgicală minim invazivă utilizată pentru a aborda problemele care afectează articulația gleznei. În timpul intervenției, medicul chirurg introduce un instrument special numit artroscop prin mai multe incizii mici în piele, pentru a oferi o vedere detaliată a interiorului articulației gleznei.  

Artroscopia de gleznă poate fi folosită ca o modalitate de diagnostic pentru a evalua gradul de deteriorare a articulației în cazurile de artroză. Prin artroscopie, medicul poate observa starea cartilajului și a altor structuri din interiorul articulației. 

Tratament cu infiltrații 

Tratamentul cu infiltrații intra și periarticulare este folosit pentru a trata diverse probleme articulare, inclusiv artroza de gleznă. 

Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare constau în administrarea de medicamente direct în articulație sau în jurul acesteia pentru a trata durerea și inflamația. În cazul artrozei de gleznă, poate fi administrat acidul hialuronic pentru a ameliora simptomele.

Infiltrațiile sunt mai eficiente atunci când medicamentul este administrat direct în articulație, comparativ cu administrarea sistemică orală sau intravenoasă a acestuia.   

Alegerea dozei corecte, a medicamentului potrivit și administrarea precisă a acestuia în zona afectată sunt acțiuni care trebuie efectuate exclusiv de către un medic specialist. 

Cum putem preveni artroza gleznei 

Artroza de gleznă nu poate fi prevenită în mod complet, dar există modalități de a reduce riscul și de a amâna debutul acestei afecțiuni. 

Menținerea sănătății articulațiilor, evitarea leziunilor sportive prin utilizarea echipamentului adecvat, antrenament în siguranță și menținerea unei greutăți corporale optime prin adoptarea unui stil de viață sănătos pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a artrozei de gleznă. De asemenea, este important să nu se ignore semnele timpurii ale afecțiunii și să se consulte un medic specialist pentru o evaluare adecvată și un control optim al acestei afecțiuni. 

Sfaturi și recomandări privind artroza gleznei  

Chiar dacă nu poate fi prevenită, simptomele artrozei de gleznă pot fi gestionate și ameliorate. Iată o serie de sfaturi și recomandări care pot ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor artrozei de gleznă.

  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială pentru a reduce stresul asupra articulației gleznei. Excesul de greutate poate agrava simptomele artrozei de gleznă, deci o dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate sunt recomandate;
  • Exercițiile fizice ajută la menținerea flexibilității articulației gleznei. Exercițiile de întindere și cele de echilibru pot contribui la stabilizarea articulației;
  • Se recomandă evitarea activităților care pun presiune excesivă pe articulația gleznei. Consultați un specialist pentru a determina activitățile potrivite, în cazul dumneavoastră specific;
  • Alegerea încălțămintei adecvate este importantă pentru susținerea piciorului și a gleznei. Se recomandă purtatul de pantofi cu talpă plată și cu un suport bun pentru arc sau utilizarea unor ortoze ortopedice pentru a distribui uniform presiunea pe picior;
  • Terapia fizică poate fi benefică pentru pacienții care suferă de artroză de gleznă;
  • Consultul regulat la medicul specialist pentru a monitoriza evoluția artrozei de gleznă și pentru a ajusta planul de tratament;
  • Pacienții trebuie să acorde suficient repaus articulației gleznei și să permită timp suficient de recuperare după perioade de activitate intensă sau după proceduri medicale la nivelul gleznei;

Respectarea acestor sfaturi și recomandări poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții afectați de această afecțiune.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

 www.der-fusschirurg.de, https://www.der-fusschirurg.de/en/foot-complaints/arthrosis-of-the-foot/arthrosis-of-the-ankle-joint, accesat la 06.02.2024;

  •   www.uofmhealth.org, https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/cmc/foot-and-ankle/arthritis-ankle, accesat la 06.02.2024;
  •   journals.lww.com, https://journals.lww.com/clinorthop/fulltext/1998/04000/treatment_of_ankle_arthrosis.7.aspx, accesat la 06.02.2024;
  •   www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8651441/, accesat la 06.02.2024;
  •   orthopaedia.com, https://orthopaedia.com/arthrosis-of-the-ankle-and-hindfoot/, accesat la 06.02.2024;
  •       www.arthrolink.com, https://www.arthrolink.com/en/yours-virtually/en-patient-virtuel/ankle-risk-factors, accesat la 06.02.2024.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.