Ligamentele sunt structuri anatomice formate din țesut conjunctiv. Acestea au rolul de a conecta epifiza distală și cea proximală a oaselor din structura articulației. De asemenea, ele asigură stabilitatea articulară și distribuirea forței în mod corespunzător pe suprafețele articulare. Tipurile de leziuni ligamentare care pot apărea sunt rupturile complete și parțiale.
- Ce este ruptura de ligament?
- Cauzele rupturilor de ligamente
- Cum se manifestă ruptura de ligament?
- Când trebuie să mergi la medicul ortoped?
- Metode de diagnosticare
- Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
- Recuperarea după operația de ruptură de ligament
- Ruptura de ligament: prevenție
- Primul ajutor în cazul rupturilor de ligament
- Întrebări frecvente:
- Alte tipuri de rupturi de ligamente
Ce este ruptura de ligament?
Ruptura de ligament reprezintă o discontinuitate în structura acestuia.Este însoțită de alterarea stabilității și a funcției articulare.
Tipurile de rupturi de ligament sunt:
- rupturi ligamentare incomplete
În acest caz, structura articulației este afectată parțial, iar membrul asociat acesteia poate efectua unele mișcări anormale.
- rupturi ligamentare complete
În cadrul acestor tipuri de rupturi ligamentare, funcția membrului respectiv este compromisă.
Cauzele rupturilor de ligamente
Rupturile ligamentare sunt afecțiuni frecvent cauzate de următoarele acțiuni:
- răsucirea unor segmente ale corpului peste limitele normale ale articulației;
- traumatisme severe;
- leziuni la nivelul unei articulații anterior afectate.
Cum se manifestă ruptura de ligament?
Persoanele care prezintă rupturi ligamentare, manifestă următoarele simptome:
- durere;
- sensibilitate la palpare;
- tumefacție articulară;
- disconfort în efectuarea actului locomotor – în cazul rupturilor ligamentarea incomplete;
- pierderea funcției articulare – când ruptura ligamentară este completă.
Când trebuie să mergi la medicul ortoped?
În urma unui traumatism, persoanele sunt sfătuite să întrerupă activitatea fizică. De asemenea, se recomandă aplicarea unei comprese cu gheață la nivelul leziunii. Dacă simptomele persistă (durere, tumefacție, limitarea mișcărilor unui membru),este indicat ca persoana să consulte un medic ortoped.
În cazul traumatismelor majore, este necesar ca vizita la medicul specialist să se efectueze într-un timp cât mai scurt.
Metode de diagnosticare
Pentru a stabili modul în care s-a produs leziunea, medicul specialist realizează o anamneză detaliată, urmată de un examenul clinic al pacientului. La acesta, medicul va examina:
- postura pacientului;
- poziția membrului afectat;
- mișcări anormale ale membrului afectat;
- suprafața articulară;
- tumefacție articulară (se poate datora acumulării de sânge în cavitatea articulară- hemartroză)
- eventuale asimetrii articulare comparând articulația la nivelul căreia s-a produs traumatismul cu articulația sănătoasă.
Dacă este necesar, acesta poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice complementare:
- radiografia;
Radiografia este o primă investigație indicată de către medicul specialist. Incidențele folosite sunt antero-posterioară și de profil. Aceasta are rolul de a exclude fracturile osoase din algoritmul de diagnostic.
- ecografia;
Ecografia este o investigație care folosește ultrasunetele pentru a identifica și diferenția structurile moi de la nivelul articulațiilor. Este o metodă rapidă prin care medicul specialist poate diagnostica o leziune ligamentară.
- rezonanță magnetică nucleară (RMN);
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) reprezintă o investigație complexă care permite vizualizarea în detaliu a structurilor ligamentare. Astfel, prin aceasta se poate observa compoziția ligamentară, evidențiindu-se cantitatea de colagen și orientarea acestuia.
Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
Articulația genunchiului este formată din următoarele structuri:
- epifiza distală a femurului (de la nivelul coapsei);
- epifiza proximală a tibiei (de la nivelul gambei);
- epifiza proximală a fibulei (de la nivelul gambă);
- patela (rotula);
- ligamentele.
Ligamentele prezente la nivelul articulației genunchiului sunt:
- ligamentul colateral lateral (LCL);
- ligamentul colateral medial (LCM);
- ligamentul încrucișat anterior (LIA);
- ligamentul încrucișat posterior (LIP).
Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este localizat între porțiunea posterioară distală a femurului (coapsei) și porțiunea anterioară proximală a tibiei (gambă). O cauză frecventă care determină afecțiuni la nivelul articulației genunchiului o reprezintă leziunile ligamentului încrucișat anterior. Cel mai adesea acestea sunt determinate de:
- traumatisme produse în timpul unor activități fizice;
- cădere;
- torsiunea genunchiului.
Metode de tratament pentru ruptura de ligament încrucișat anterior
Metodele de tratament folosite pentru ruptura de ligament încrucișat anterior variază în funcție de:
- vârsta pacientului;
- gradul de mobilitate al acestuia;
- stabilitatea articulației.
Astfel, în cazul pacienților tineri, sportivilor, se recomandă tratamentul chirurgical. De asemenea, pacienților vârstnici le este indicat un tratament nechirurgical (conservator).
Tratamentul nechirurgical al rupturii de ligament încrucișat anterior
Vindecarea unei rupturi complete de ligament încrucișat anterior nu este posibilă fără a interveni chirurgical. Cu toate acestea, persoanelor sedentare și în etate le este indicat tratamentul de tip conservator. În cazul în care traumatismul nu a produs leziuni și la nivelul altor structuri din articulația genunchiului, medicul specialist poate recomanda următoarele metode de tratament nechirurgical (conservator):
- orteza;
Purtarea acestui dispozitiv medical este indicată pentru a stabiliza articulația genunchiului. De asemenea, se recomandă utilizarea unei cârje în timpul locomoției (mersului), pentru a evita solicitarea articulației.
- electroterapia;
- terapia cu ultrasunete;
- magnetoterapia;
- kinetoterapia;
Pentru o recuperare mai ușoară, după reducerea procesului inflamator, pacientului îi este indicată efectuarea unor exerciții ce ajută la tonifierea mușchilor.
Tratamentul chirurgical al rupturii de ligament încrucișat anterior
În cadrul unui traumatism sever care implică ruperea ligamentului încrucișat anterior, aplicarea procedurilor conservatoare (nechirurgicale) nu va conduce la vindecarea completă. Astfel, pacientul va prezenta un grad redus al mobilității genunchiului.
În cazul persoanelor tinere care practică sporturi, medicul specialist recomandă tratamentul chirurgical al rupturii de ligament încrucișat anterior și anume, reconstrucția acestuia. Acesta se înlocuiește cu o grefă, care în timp va înlocui ligamentul.Tipurile de grefă utilizate sunt:
- alogrefă;
Grefa va fi constituită din țesutul pacienților aflați în moarte clinică.
- autogrefă;
Țesutul folosit pentru alcătuirea acestei grefe este recoltat de la pacient. Poate fi reprezentat de fragmente ale tendoanelor mușchilor gambei.
- ligament artificial;
Ligamentul artificial este produs prin tehnica de ligamentoplastie LARS (Ligament Advanced Reinforcement System). Avantajul acestei tehnici este reprezentată de rezistența crescută a ligamentului în timp.
Este necesară operația pentru ruptura de ligament încrucișat anterior? În ce constă?
Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior este realizată în funcție de anumite criterii. Astfel, în cazul persoanelor vârstnice sau a celor sedentare, medicul specialist recomandă aplicarea metodelor conservatoare. Spre deosebire de acestea, în cazul persoanelor tinere, care practică activități fizice intense, medicul ortoped poate orienta tratamentul spre realizarea unei reconstrucții chirurgicale.
Pregătirea pentru operația de reconstrucție de ligament încrucișat anterior (LIA)
Pregătirea pentru operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (LIA) presupune urmarea unor etape. Medicul specialist poate recomanda:
- evitarea consumului de alcool;
- evitarea fumatului;
- consultul unui kinetoterapeut.
Efectuarea unor ședințe de kinetoterapie contribuie la reducerea apariției riscurilor postoperatorii.
De asemenea, este indicat ca pacientul să informeze medicul cu privire la tratamentele cu:
- anticoagulate;
- antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
- suplimente alimentare;
- alergii.
Efectuarea operației de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (LIA)
Operația de reconstrucție de ligament încrucișat anterior se numește ligamentoplastie. Prima etapă în realizarea intervenției artroscopice constă în poziționarea pacientului, astfel încât zona de interes să fie ușor accesibilă. Ulterior, se instalează câmpul operator și se realizează antisepsia zonei.
Medicul chirurg realizează o incizie, apoi efectuează manevrele necesare reconstrucției ligamentului. Astfel, acesta utilizează o grefă recoltată de la nivelul tendoanelor ischiogambiere. Grefa este inserată în cadrul articulației prin intermediul tunelurilor de la nivelul tibiei și a femurului. Stabilitatea acestor tuneluri este asigurată prin plasarea unor șuruburi absorbabile, bucle suspensorii. La sfârșitul intervenției chirurgicale, incizia este suturată.
Când NU este nevoie de operație în cazul LIA?
Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (LIA) nu este absolut necesară în cazul anumitor persoane:
- cu vârstă înaintată;
- care nu efectuează activități fizice solicitante;
- a căror stabilitatea articulară nu este afectată.
Ruptura de ligament încrucișat anterior la copii
Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior se poate realiza și în cazul copiilor. Aceștia au un stil de viață activ, ceea ce va determina suprasolicitarea articulației genunchiului.
Lipsa intervenției chirurgicale va conduce în timp, la deteriorarea structurilor articulare și apariția gonartrozei (afecțiune caracterizată prin distrucția cartilajului, care se manifestă prin apariția durerii și a deformării articulației).
Recuperarea după operația de ruptură de ligament
Recuperarea după intervenția chirurgicală de ruptură de ligament este o etapă importantă. Externarea pacientului se va face în aproximativ 4 zile. Ulterior, recuperarea postoperatorie se va realiza la domiciliul pacientului.
După ligamentoplastie, grefa necesită o perioadă de 3 luni pentru integrare, aceasta etapă fiind cunoscută sub numele de ligamentizare. În acest timp, pacientul trebuie să execute exerciții pentru tonifiere musculaturii și îmbunătățirea mobilității.
Cât durează recuperarea?
Reluarea activității fizice se face progresiv. Astfel:
- mersul se va realiza cu ajutorul cârjelor în prima lună;
- activitățile fizice de intensitate redusă pot fi reluate după aproximativ 2 săptămâni;
- începând cu a doua lună de la operație, pacientul poate conduce un autovehicul;
- după un interval de 3 luni este permis înotul si ciclismul;
- la un interval de 4 luni după efectuarea operației, este permisă alergarea;
- după 6 luni sau în funcție de recomandarea medicului ortoped, pacientul poate efectua sporturi cu un grad ridicat de dificultate.
Ruptura de ligament: prevenție
Pentru a preveni rupturile de ligament încrucișat anterior, pacienților le sunt recomandate:
- tonifierea musculaturii;
O musculatură tonifiată permite o menținere eficientă a echilibrului la efectuarea mișcărilor bruște.
- purtarea încălțămintei adecvate;
Încălțămintea adecvată permite realizarea mișcărilor fără a suprasolicita articulațiile.
- efectuarea exercițiilor de stretching înaintea activităților fizice intense;
Aceste exerciții scad riscul de producere a leziunilor la nivel articular.
- menținerea unei greutăți optime;
În cazul persoanelor supraponderale, articulațiile sunt suprasolicitate chiar și în cazul activităților fizice de intensitate scăzută, precum mersul.
- efectuarea unui consult ortopedic periodic.
Primul ajutor în cazul rupturilor de ligament
În cazul în care o persoană prezintă semnele specifice unei rupturi ligamentare, sunt indicate următoarele:
- repausul membrului afectat;
- aplicarea unei comprese cu gheață;
- fixarea unui bandaj elastic la nivelul zonei afectate;
- elevația membrului afectat deasupra planului inimii.
Întrebări frecvente:
Toate persoanele cu ruptură de ligament fac gonartroza?
Gonartroza este o afecțiune care se poate dezvolta la persoanele care au prezentat ruptură de ligament. Apariția acesteia depinde de mai mulți factori:
- tipul de tratament;
- durata de timp până la aplicarea tratamentului;
- tipul de activitate fizică desfășurată;
- greutatea;
- vechimea leziunii;
- recuperarea;
- axul genunchiului.
Mai poți face sport după operație?
Activitățile sportive pot fi efectuate după realizarea intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, este necesar a respecta recomandările medicului cu privire la recuperarea postoperatorie. Este important a efectua ședințe de kinetoterapie și a urma indicațiile echipei medicale.
Intervenția chirurgicală pentru ruptura de ligament se face diferit în cazul sportivilor de performanță?
Tehnica chirurgicală folosită în cazul sportivilor de performanță este aceeași. O diferență ar putea consta în tipul de grefă ales pentru înlocuirea ligamentului. Un aspect important este reprezentat de recuperarea postoperatorie, care este necesar a fi făcută cât mai corect.
Riscul de recidivă este mai crescut în cazul în care recuperarea nu este efectuată corespunzător, iar întoarcerea la activitățile fizice intense se face prematur.
Pot suferi de ruptură de ligament și după intervenție?
Recurența rupturii de ligament este posibilă. Aceasta poate fi favorizată de anumiți factori, precum:
- recuperarea inadecvată;
- vârsta înaintată;
- realizarea activităților fizice de intensitate crescută;
- multiple leziuni la nivelul aceleași zone.
Mai pot purta tocuri dacă sufăr de ruptură de ligament sau am fost operată?
Purtarea pantofilor cu toc înalt nu este recomandată după o intervenție de ligamentoplastie. În primele luni de la realizarea intervenției, medicul specialist recomandă purtarea încălțămintei ortopedice. După aproximativ 6 luni este permisă încălțarea pantofilor cu toc mic pentru perioade scurte de timp.
Alte tipuri de rupturi de ligamente
Entorsa la gleznă
Entorsa de gleznă reprezintă o patologie des întâlnită. Aceasta apare când la nivelul articulației gleznei se produce o mișcare anormală. În funcție de amplitudinea mișcării articulare, pot exista mai multe grade de afectare ligamentară:
- întindere;
- ruptură parțială;
- ruptură totală.
Principalele simptome sunt reprezentate de:
- durere;
- echimoză (vânătaie);
- tumefacție (umflarea zonei).
Fasciita plantară
Faciita plantară este o afecțiune care se manifestă prin apariția unui proces inflamator la nivelul fasciei plantare, ligamentul ce unește călcâiul cu degetele. Specific acestei afecțiuni este apariția durerii în timpul mersului și cedarea acesteia în repaus.
Factorii favorizanți ai fasciitei plantare sunt:
- realizarea acțiunilor repetitive;
- obezitatea;
- purtarea încălțămintei inadecvate;
- vârsta înaintată;
- istoric de leziuni la nivelul labei piciorului.
Disjuncția acromio-claviculară
Disjuncția acromio-claviculară este o patologie care se manifestă prin ruperea ligamentelor de la nivelul articulației acromio-claviculare. Cel mai frecvent apare în urma unui traumatism.
Printre simptomele specifice se află:
- durere;
- imposibilitatea de a ridica brațul peste un unghi de 90 de grade;
- deformarea zonei traumatizate (tegumentul este ușor ridicat ca urmare a ascensiunii claviculei);
- aspectul de umăr căzut.
Ruptura de ligament este o afecțiune des întâlnită, mai ales la sportivi. Este indicată vizita la medicul ortoped încă de la primele semne și simptome. În acest fel, este ales cel mai potrivit tratament, în funcție de particularitățile medicale ale fiecărui pacient.
Bibliografie:
- www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ligament-injuries-to-the-knee accesat la data de 30.04.2022
- www.beaumont.org, https://www.beaumont.org/conditions/ligament-tears accesat la data de 30.04.2022
- www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/what-is-a-ligament-3120393 accesat la data de 30.04.2022
- www.my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16576-acl-anterior-cruciate-ligament-tears accesat la data de 30.04.2022
- www.beaumont.org, https://www.beaumont.org/services/orthopedics/when-to-see-an-orthopedic-doctor accesat la data de 30.04.2022
- www.aafp.org, https://www.aafp.org/afp/2010/1015/p917.html accesat la data de 30.04.2022
- www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/what-is-a-ligament-3120393 accesat la data de 30.04.2022
- www.emedicine.medscape.com, https://emedicine.medscape.com/article/89442-workup#c6 accesat la data de 30.04.2022
- www.physio-pedia.com, https://www.physio-pedia.com/Ligament_Augmentation_and_Reconstruction_System_(LARS) accesat la data de 30.04.2022
- www.healthpartners.com, https://www.healthpartners.com/blog/preparing-for-knee-replacement/ accesat la data de 30.04.2022
- www.cronos.usv.ro, http://cronos.usv.ro/fefs/pagini/revista_1/archive/volume_XI_issue_2/11.Pre_operative_recovery_in_acl_repair_and_reconstruction-Mihai_Constantinescu.pdf accesat la data de 30.04.2022
- www.physio-pedia.com, https://www.physio-pedia.com/Ligament_Augmentation_and_Reconstruction_System_(LARS) accesat la data de 30.04.2022
- www.rothmanortho.com, https://rothmanortho.com/stories/blog/prevent-acl-injury accesat la data de 30.04.2022
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-sprain/basics/art-20056622 accesat la data de 30.04.2022
- Evans P. D., Backache: its evolution and conservative treatment, Lesions of ligaments, pag. 167-170;
- Hogson R. J. et al., 2012, Tendon and ligament imaging, Br. J. Radiol., 85(1016):1157-1172;
- Chahla J. et al., 2016, Anterolateral ligament reconstruction technique: an anatomic-based approach, Arthrosc. Tech., 5(3):453-457.