Scroll Top
Strada Banul Antonache 40-44, București 011665

Proteza de umăr

G5A9285

Proteza de umăr, formată din componente metalice sau din plastic, înlocuiește părțile deteriorate din oasele articulației umărului. Intervenția chirurgicală prin care se realizează protezarea umărului poartă numele de artroplastie.

Anatomia umărului

Umărul se numără printre cele mai mobile articulații din organism. El este, de fapt, alcătuit din patru articulații distincte, care funcționează sincron:

articulația glenohumerală, care se formează între capul humeral și cavitatea glenoidă a scapulei, este articulația principală a centurii scapulare;

articulația acromio-claviculară se formează între extremitatea laterală a claviculei și procesul acromial al scapulei;

articulația scapulo-toracală este o sissartroză, formându-se între fața anterioară a scapulei și fața posterioară a coastelor;

articulația sterno-claviculară se formează între extremitatea medială a claviculei și manubriul sternului și primul cartilaj costal.

Leziunile de la nivelul umărului pot fi cauzate de diferiți factori, precum: traumatisme, mișcări repetitive ale brațului, afecțiuni: osteoartrita sau sindromul de impingement subacromial.

Anumite leziuni ale umărului pot fi tratate conservator prin odihnă, administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, fizio-kinetoterapie. Însă, când acestea nu sunt eficiente sau gravitatea leziunii este prea mare, se recurge la tratament chirurgical. Medicul specialist va stabili tratamentul potrivit fiecărui pacient, în urma unui control și a investigațiilor aferente.

Ce este proteza de umăr?

Proteza de umăr este o componentă artificială, cu ajutorul căreia sunt înlocuite părțile afectate de la nivelul umărului, cu scopul de a elimina durerea și a reda mobilitatea și funcționalitatea umărului.

Protezarea umărului presupune fie înlocuirea exclusivă a capului humeral, fie înlocuirea atât a capului humerusului, cât și a cavității glenoide.

Proteza este, în general, realizată dintr-o bilă metalică, o tijă metalică și o bucșă de plastic.

Indicații – Când este nevoie de o proteză de umăr?

Proteza de umăr este utilizată în momentul în care nu există alternative de tratament conservator sau chirurgical reconstructiv. Aceasta este indicată în cazul în care există modificări grave sau ireparabile la nivelul articulației, identificate prin intermediul investigațiilor imagistice (RMN, CT) sau o limitare accentuată a mișcărilor umărului.

Printre simptomele care se resimt în cazul necesității protezei de umăr se numără: durere severă, care împiedică desfășurarea activităților cotidiene; durere moderată sau severă în repaus- aceasta poate afecta somnul; scăderea ariei de mișcări și slăbiciune la nivelul umărului.

 

Protezarea umărului este indicată în cazul următoarelor afecțiuni:

Artroza umărului (Omartroza)

Este o afecțiune degenerativă, care constă în degradarea progresivă a cartilajului articular. În formele severe de omartroză, cartilajul poate fi foarte degradat, până la dispariția lui, cele două suprafețe articulare aflându-se în contact direct.

Principalul simptom al artrozei este durerea accentuată, ea intensificându-se la folosirea articulației și afectând calitatea vieții pacientului.

Protezarea umărului ca tratament pentru omartroză se realizează doar în urma epuizării tratamentului conservator și se poate realiza total, înlocuindu-se atât capul humeral, cât și cavitatea glenoidă, sau doar capul humeral, procedură numită hemiartroplastie.

Leziuni ale coafei rotatorilor

Coafa rotatorilor, formată din tendoanele a patru mușchi de la nivelul umărului, este structura care contribuie la stabilizarea articulației și la mobilitatea acesteia.

Leziunile coafei rotatorilor pot apărea în urma uzurii îndelungate sau a traumatismelor (căderi pe umăr sau cu brațul întins, accidente). Acestea se tratează prin artroscopie de umăr, o procedură minim invazivă, în cadrul căreia tendonul lezat este reatașat la locul de inserție de pe capul humeral. Când, însă, afecțiunile sunt neglijate, neintervenindu-se la timp pentru tratarea acestora, ele se agravează și apare o decentrare a articulației umărului. În timp, majoritatea structurilor care asigură realizarea mișcării se degradează, ajungându-se, astfel, la umărul pseudo paralitic.

În cazul leziunilor de coafă rotatorie, protezarea clasică nu este utilă, recurgându-se, însă, la o proteză inversată, prin care are loc modificarea centrului de rotație a umărului către mușchiul deltoid.

Fracturi severe de umăr

Fracturile sunt rupturi ale oaselor care intră în componența articulației umărului. Acestea apar în urma traumatismelor și a accidentelor.

Protezarea umărului se recomandă în cazul fracturilor severe ale capului humeral, la care suprafața articulară a cavității glenoide rămâne intactă.

Artrita reumatoidă

Este o boală autoimună, în cadrul căreia membrana sinovială, care înconjoară articulația, se inflamează. Artrita reumatoidă poate afecta cartilajul, ducând la distrugerea acestuia și apariția durerii și rigidității la nivelul umărului. Ea poate apărea și post-traumatic, în urma fracturilor de la nivelul umărului.

Diagnosticată în stadiu incipient, artrita reumatoidă se poate trata artroscopic. Dacă, însă, intervenția nu este realizată la timp, afecțiunea progresează, protezarea umărului rămânând singura opțiune de tratament.

Necroza capului humeral

Necroza apare ca urmare a scăderii vascularizaței capului humeral, cauzată de numeroși factori, precum: anumite medicamente, consum excesiv de alcool, traumatisme. Astfel, capul humeral se deformează. Diagnosticată într-un stadiu avansat, această afecțiune poate fi tratată doar prin protezarea umărului.

Tipuri de artroplastie de umăr (proteza)

Artroplastia de umăr este o intervenție chirurgicală complexă, care, în funcție de leziunile care au dus la necesitatea ei și de nevoile pacientului, poate fi de mai multe tipuri.

Înlocuirea totală a umărului-proteza totală

Presupune înlocuirea atât a capului humeral, cât și a cavității glenoide, atunci când ambele componente sunt deteriorate. Proteza este formată dintr-o bilă metalică, o tijă și o cupă de plastic. Este cel mai utilizat tip de proteză de umăr, fiind ideală în cazul pacienților cu artroză, la care tendoanele coafei rotatorilor sunt intacte.

Hemiartroplastia umărului

În cazul pacienților la care capul humeral este deteriorat, însă cavitatea glenoidă nu este afectată, medicii aleg ca metodă de tratare hemiartroplastia. Capul humeral este înlocuit, similar artroplastiei totale, cu o bilă metalică, alături de care se introduce o tijă metalică în canalul medular humeral.Hemiartroplastia este recomandată și în cazul pacienților cu artrită la care este afectat doar capul humeral.

Artroplastia de resurfatare

Este o intervenție care presupune protezarea suprafeței articulare osteocartilaginoase a humerusului cu o suprafață articulară metalică. Procedura se utilizează atunci când capul sau gâtul humeral nu au fost recent fracturate sau se dorește păstrarea coluluii humerusului.

Avantajul acestei proceduri este că se poate transforma cu ușurință într-o artroplastie totală, sau chiar inversată, în caz de necesitate.

Proteza de umăr totală inversată

Este o procedură utilizată atunci când mușchii implicați în mobilitatea umărului sunt sever deteriorați. În cadrul protezării inversate, centrul de rotație a umărului este modificat către deltoid, acesta din urmă redând mobilitatea și funcționalitatea umărului.

Operație Proteză Umăr: cât poate costa și cum este stabilit prețul?

Prețul acestei proceduri diferă în funcție de complexitatea ei, precum și de leziunea care a dus la necesitatea acesteia. Pentru a stabili un preț exact, este necesară efecturea unui consult de specialitate.

În ce constă evaluarea ortopedică pentru proteză

Evaluarea ortopedică este o etapă premergătoare stabilirii necesității unei proteze de umăr și este realizată de un medic ortoped cu specializare în chirurgia umărului.

În cadrul evaluării, specialistul va analiza:

-istoricul medical al pacientului-vor fi cerute informații despre starea generală de sănătate, dar și despre durerea de umăr (când s-a instalat și cât de mult afectează funcționalitatea acestuia);

-examinare fizică-va urmări mobilitatea, stabilitatea și forța umărului;

-va solicita realizarea de radiografii pentru a stabili gravitatea leziunii.

-alte teste, precum CT sau RMN, dacă medicul consideră că sunt necesare pentru o mai bună analiză a afecțiunilor.

Proteza de umăr – ce complicații pot apărea

Fiind o intervenției chirurgicală, protezarea umărului presupune existența riscului de apariție a unor complicații, printre care se numără:

-infecțiile-cele minore pot fi tratate cu succes cu ajutorul antibioticelor; cele severe pot, însă, afecta proteza, care ar putea necesita înlocuire;

-probleme ale protezei-deși aceasta este construită special pentru această intervenție, ea se poate uza, iar componentele ei se pot slăbi;

-afectarea nervilor de la nivelul umărului, în timpul operației-este o complicație rară; nervii afectați își pot reveni singuri, de-a lungul timpului;

Pregatirea înainte de operație

Înainte de realizarea intervenției chirurgicale, pacientul va fi supus unei evaluări medicale și i se va cere realizarea unor analize medicale, dar și evitarea unor medicamente.

Evaluarea medicală

Aceasta este necesară înainte de operație, pentru a fi analizată starea generală de sănătate a pacientului. În cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, precum cele cardiace, se vor face controale medicale suplimentare, de către medicii specialiști, pentru a stabili dacă aceștia pot suporta intervenția chirurgicală și recuperarea.

Medicația corespunzătoare

Medicamentele precum antiinflamatoarele nonsteroidiene (aspirina, ibuprofen) și majoritatea celor administrate pentru artrite trebuie întrerupte cu aproximativ două săptămâni înainte de operație. De asemenea, anticoagulantele vor fi oprite înaintea intervenției.

Medicul trebuie informat în legătură cu toate medicamentele administrate și va oferi indicații suplimentare despre întreruperea sau continuarea lor.

Operația de artroplastie

Înaintea efectuării intervenției, medicul anestezist va oferi un consult în care, împreună cu medicul chirurg, se va stabili tipul de anestezie administrată. Aceasta poate fi generală, regională sau o combinație între cele două, în funcție de condiția fiecărui pacient.

În timpul procedurii, se va realiza expunerea articulației printr-o incizie de 7-9 cm. În funcție de tipul de artroplastie ales preoperator, dar și de starea articulației după analiza ei intraoperator, se vor înlocui componentele articulare deteriorate. Intervenția durează, în general, aproximativ 2-3 ore, dar poate varia în funcție de starea fiecărui pacient.

Recuperarea după proteza de umăr

Similar oricărei intervenții, recuperarea după protezarea umărului este o etapă esențială pentru redobândirea mobilității și a funcționalității acestuia.

Durerea după operație

În cursul procesului de vindecare de după operație poate apărea durerea. Aceasta poate fi tratată cu medicamente de tipul antiinflamatoarelor nonsteroidiene sau a anestezicelor locale. Medicul va decide tratamentul potrivit pentru a ține sub control durerea.

Recuperarea medicală

Un alt pas important în procesul de recuperare este terapia fizică. Medicul împreună cu un kinetoterapeut vor stabili planul adecvat de terapie fizică pentru ca recuperarea medicală a fiecărui pacient să fie una optimă.

Recuperarea acasă

În funcție de complexitatea procedurii și de decizia medicului, pacientul va purta o orteză timp de 2-6 săptămâni, pentru protejarea și susținerea umărului. Activitatea fizică este esențială pentru recuperare, motiv pentru care trebuie respectat planul de terapie stabilit de specialiști. Majoritatea pacienților pot desfășura activități simple la 2 săptămâni după operație.

Ce să NU faci după artroplastia de umăr

Procesul de recuperare va depinde în mod direct de respectarea indicațiilor medicilor. Pentru a favoriza această etapă se recomandă evitarea:

-folosirii brațului pentru a se împinge la ridicarea din pat sau de pe scaun;

-exercițiilor prea intense sau prea multe! Suprasolicitarea umărului poate avea ca efect limitarea ariei de mișcare;

-sporturilor de contact;

-întinderii brațului în lateral sau la spate în primele 6 săptămâni;

-ridicării obiectelor mai grele decât un pahar cu apă în primele 2-4 săptămâni.

 

Întrebări frecvente

În cât timp după operație îmi pot folosi umărul?

Realizarea de mișcări simple se pot realiza după aproximativ 2 săptămâni, însă durata până la utilizarea completă a umărului diferă în cazul fiecărui pacient de complexitatea leziunii și a procedurii, starea de sănătate, dar și de procesul de recuperare.

Riscul unei infecții este crescut în cazul protezei de umăr?

Riscul unei infecții nu este mai mare comparativ cu alte intervenții chirurgicale și scade semnificativ atunci când alegem un medic chirurg cu experiență, pregătit pentru a evita potențialele complicații.

Voi avea probleme la aeroport dacă am proteză de umăr?

Având componente metalice, proteza poate fi detectată de dispozitivele de scanare din aeroport dar nu declanșează alarmă. Uneori este important să informăm personalul de securitate înainte de scanare și să avem asupra noastră o adeverință medicală.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.